چه راه های درمانی برای درمان زانوی ضربدری وجود دارد؟ در بسیاری از مواقع زانوی ضربدری به خودی خود در کودکی درمان می شود اما گاهی اوقات کودک واقعا دچار این عارضه شده و باید حتما درمان شود. اما زانوی ضربدری چیست؟ زانوی ضربدری نوعی بدشکلی است که در آن زانوها به سمت خطی که از وسط بدن میگذرد نزدیک شده اند. وقتی فردی با زانوی ضربدری می ایستد در حالی که زانوها را به هم چسبانده است فاصله ی زیادی علاوه بر زانوها مفصل لگن، استخوان ساق پا و مچ پا نیز چرخش غیرطبیعی دارند.
تفاوت زانوی ضربدری طبیعی و غیر طبیعی
زانوی ضربدری طبیعی پا در کودکان بسیار شایع تر است و اغلب در هنگام رشد و یا حداکثر قبل از بلوغ اصلاح می شود. طبق تحقیقات انجام شده در سراسر دنیا درصد بسیاری از کودکان در سنین ۳ تا۵ سالگی مبتلا به زانوی ضربدری هستند و ۹۰ درصد این موارد تا سنین ۷ تا ۸ سالگی خود به خود بهبود می یابدو نیازی به درمان خاصی ندارند. اما علل بسیاری همچون بیماری های استخوانی، ناهنجاری های استخوانی، صدمه و عفونت در زانو وپاها، بیماری های ناشی از کمبود ویتامین D و کلسیم و چاقی و فشار زیادمی توانند باعث زانوی ضربدری غیر طبیعی شوند.
یک تست ساده برای تشخیص عارضه زانوی ضربدری
اگر در وضعیت ایستاده، هنگامی که زانوها را در کنار هم قرار می دهید فاصله ی زیادی بین هر دو مچ پا وجود داشته باشد و برعکس زانوهای پاها بهم چسبیده یا فاصله دار باشند، نشانه ای بر وجود ضربدری بودن زانوها خواهد بود.
چگونه می توان عارضه زانوی ضربدری غیر طبیعی در کودکان را درمان کرد؟
در صورتی که علت ایجاد عارضه توسط متخصص شناسایی شود بهتر می توان از پیشرفت آن جلویگری نمود ویا آن را درمان کرد. یکی از راههای درمان این عارضه استفاده از حرکات ورزشی اصلاحی می باشد که در زیر تعدادی از این حرکات را مشاهده خواهید کرد.
۱-کشش کشاله ی ران (تمرین پروانه) :
بنشینید و به دیوار تکیه دهید. تا حد ممکن صاف بنشینید. کف پاها را به هم بچسبانید و تا جایی که می توانید زانوها را پایین بیاورید. هدف این است که در کشاله ی ران احساس کشش کنید. ۳۰ ثانیه در این وضیت بمانید.این حرکت را چند بار انجام دهید.
۲-تمرین اسکات:
از حالت ایستاده به آهستگی به حالت اسکات بروید. در این حرکت بهتر است هر چقدر که می توانید زانوهای خود را از هم باز کنید با باز کردن زانوها فشار وارد شده برای تقویت عضلات داخل ران کمک کننده خواهد بود. این حرکت را می توانید بین ۳ تا ۵ ست در ۱۰ مرتبه تکرار انجام دهید.
۳-خم شدن بدون وزن:
برای ایجاد تعادل در پشت صندلی بایستید. پای چپ خود را تا حدود نود درجه خم کنید، ده ثانیه نگه دارید، سپس به حالت اولیه برگردید. پاها را عوض کنید و با هر پا ده بار تکرار کنید.
۴-تقویت عضله ی چهار سر ران:
به پشت دراز بکشید. زانو را کاملا صاف کرده و در این حالت (با زانوی کاملا صاف) پا را بالا و پایین بیاورید. این حرکت را ۳۰ مرتبه تکرار کنید.
۵-دوچرخه سواری:
جالب است اینکه بدانید تمرین با دوچرخه، چه دوچرخه ثابت و چه دوچرخه های تفریحی میتواند به بهبود علائم زانوی ضربدری کمک کند.
علی شعبانی فرد /مسئول حرکات اصلاحی /هیات پزشکی ورزشی استان خوزستان
ارسال نظر