چون برای سفتشدنِ تاندونها و شکلگرفتنِ قوس کف پا، به زمان طولانی نیاز است. در بیشتر موارد قوس کف پای کودکان نوپا در طول دوران رشد تا ۵ سالگی تکامل پیدا میکند.اگر تاندونها سفت نشود و قوس کف پا بهخوبی ایجاد نشود، والدین کودک باید با بررسیِ به موقع و مداخله پزشکی برای درمان اقدام کنند. در ٪۹۰ موارد، صافی کف پا در کودکان بدون جراحی درمان میشود و از مشکلات بعدی پیشگیری خواهد شد.
علائم و تشخیص کف پای صاف کودکان
بسیاری از از کودکان دارای صافی کف پا، هیچ عارضه و علامتی از خودشان نشان میدهند اما در بعضی از افراد، ممکن است این وضعیت سبب ایجاد درد زیاد در قوس کف پا یا در پاشنه پس از انجام فعالیتهای ورزشی سنگین شود. بهعلاوه ممکن است سمت داخلی مچ پا متورم گردد. درد کف پا به دلیل کشیدگی عضلات و رباطهای قوس کف پای صاف ایجاد میشود. استرس غیرطبیعی به زانو و لگن میتوان سبب درد این مفاصل شود. از دیگر علایم تشخیص کف پای صاف می توان به خستگی پا، دشواری در انجام بعضی از حرکتها مثل ایستادن روی شست و درد کمر و کل پا از کمر به پایین اشاره کرد.
روند درمان در کودکان
اصولا کودک در سنین زیر پنج سال نیازی به درمان نخواهد داشت. اما پس از پنج سالگی در صورت لزوم و با نظر پزشک، ممکن است این درمان آغاز شود. دو مسیر درمانی برای صافی کف پا کاربرد دارد: روش جراحی و روشهای غیر جراحی.
درمان کف پای صاف کودکان با حرکات اصلاحی
معمولا تمرینات اصلاحی و ورزش به منظور توانبخشی به عضلات ضعیف کف پا توصیه میشود چون ضعف عضلات کف پا یکی از دلایل این عارضه است. اکنون چند تمرین ساده برای کنترل و درمان کف پای صاف به شما پیشنهاد میدهیم.
1-کشش عضلات ساق پا
قوی بودن عضلات قوزک و ساق پا به حفظ تعادل بدن کمک زیادی میکند. سعی کنید هر روز با تمرینات کششی به تقویت این عضلات کمک کنید. این تمرین کششی را میتوانید روی زمین یا روی پله انجام دهید. پاشنههای پا را تا جایی که میتوانید بلند کنید تا بر روی انگشتان خود بایستید.حدودا ۵-۱۰ ثانیه در این وضعیت بمانید سپس آنها را پایین بیاورید.
2- غلتاندن توپ تنیس
روی یک صندلی بنشینید و پای راست خود را روی یک توپ تنیس بگذارید. ستون فقرات خود را صاف نگه دارید و توپ را با تمرکز روی قوس کف پای خود، زیر پایتان بغلتانید.این کار را ۲ الی ۳ مرتبه انجام دهید. سپس همین کار را با پای چپ انجام دهید.
3-جمع کردن حوله یا پارچه
روی یک صندلی بنشینید و یک حوله زیر پایتان بگذارید. در حالی که با انگشتانتان سعی در گرفتن حوله دارید پاشنههایتان را روی زمین فشار دهید. انگشتهایتان را به سمت پایتان فشار دهید. چند ثانیه صبر کرده و سپس انگشتانتان را رها کنید. مطمئن شوید که پنجهی پا به سمت کف زمین یا حوله فشرده نگه داشته شده باشد. حواستان به تقویت قوس پایتان باشد.2 تا 3 ست با ۲۰-۱۵ تکرار انجام دهید.
4- کشش پاشنه
در حالت ایستاده وزن خود را روی دستانتان که به یک دیوار یا صندلی تکیه دادهاید، بیندازید.یک پا را به جلو بیاورید و پای دیگر را به عقب بکشید. هر دو پاشنهی خود را در این حالت به طور محکم روی زمین نگهدارید. ستون مهرههای خود را صاف نگه دارید. پای جلوی خود را خم کنید و دیوار را با بدنتان فشار دهید. در این حالت، باید احساس کنید که تاندون آشیل شما در حال کشیده شدن است.این حالت را ۳۰ ثانیه حفظ کنید .این کار را برای هر پای خود، ۴ بار تکرار نمایید.
علی شعبانی فرد/مسئول حرکات اصلاحی هیات پزشکی ورزشی استان خوز ستان
ارسال نظر