شنبه ۷ آبان ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۵

دکتر باشتی در گفت و گوی تفصیلی با ایسنا:

ملی پوشان زیادی را به شرایط تمرین و مسابقه بازگردانده ایم/زانو، مچ و کمر بیشترین میزان آسیب دیدگی را تشکیل می دهند/تخلف یا کم کاری باشگاه ها را در زمینه سلامت گزارش کنید/یکی از خطرناکترین داروهای رایج در باشگاه ها داروهای لاغری است

کاوه باشتی

سرپرست هیئت پزشکی ورزشی استان فارس از ورزشکاران درخواست کرد که این هیئت را در بحث نظارت بر باشگاه ها و اماکن ورزشی با هدف ارتقا سطح سلامت فعالیت مراکزی که هدف اصلی آنها کمک به رشد تندرستی و زندگی بهتر است، کمک کنند.

دکتر کاوه باشتی در گفت و گو با ایسنا، گفت: فدراسیون پزشکی ورزشی هر ساله با ارزیابی فاکتورهای مختلف و ارزشیابی دقیق، هیئت های برتر را انتخاب می کند که در چندسال اخیر، هیئت فارس همواره در بین سه هیئت برتر کشور بوده است و امسال هم توانستیم با کمک همه اعضای هیئت، عملکرد خوبی داشته باشیم و در رتبه دوم را بدست بیاوریم. البته جای پیشرفت قطعا وجود دارد و ما سعی می کنیم همیشه بهتر از گذشته کار کنیم.

باشتی به بحث بازسازی هیئت پس از دوران کرونا پرداخت و گفت: در دوران کرونا هیئت ما هم مانند همه ارکان جامعه، آسیب دید. به خصوص در زمینه اقتصادی، مجبور شدیم خیلی صرفه جویی کنیم، خیلی از همکارانمان از حقوق هایشان صرف نظر کردند و ازاین نظر خیلی متضرر شدیم، اما خوشبختانه امسال توانستیم کسانی را که پاره وقت کرده بودیم، دوباره برگردانیم. بخش قابل توجهی از هزینه ها را پرداخت کنیم و امور را به حالت قبل از کرونا نزدیک کنیم.

وی افزود : البته در همان زمان کرونا، تنها چیزی که هیچ گاه مختل نشد، مسائل مالی و درمانی ورزشکاران بود. یعنی هم سرویس دهی پزشکی به طور کامل انجام شد و هم هزینه ها توسط هیئت پرداخت شد. یعنی شاید ضربه به پیکره هیئت و کارکنان آن وارد شد اما خدا را شکر، ورزشکاران متضرر نشدند.

دکتر باشتی با بیان اینکه استان فارس از نظر تعداد بیمه شده ورزشی پس از تهران و اصفهان در رتبه سوم کشور قرار دارد، درباره اهمیت بیمه ورزشکاران گفت: ورزشکارانی که بیمه می شوند، پوشش بهتری از لحاظ پزشکی ورزشی دریافت می کنند و همچنین دغدغه مالی کمتری دارند. یعنی اگر زمانی آسیب ببینند، ما می توانیم خیلی بهتر از آنها حمایت کنیم. در سال های اخیر، تعداد زیادی از ملی پوشان را گاهی بدون عمل جراحی و گاهی با انجام عمل جراحی، به شرایط تمرین و مسابقه بازگردانده ایم و در خصوص ورزشکاران غیرحرفه ایِ بیمه شده نیز تعهدات هیئت به طور کامل انجام شده است.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا نسبت به دوران اوج کرونا، میزان و شدت آسیب دیدگی ورزشکاران کمتر شده است یا خیر، گفت: به نظر می آید آن شدت و میزان آسیب هایی که در زمان کرونا و بلافاصله بعد از بازگشایی اماکن ورزشی شاهد بودیم، کمتر شده است. آن زمان به شکل قابل توجهی مقدار آسیب ها زیاد شده بود اما حالا که یکسالی از آن شدت کرونا گذشته و ورزشکاران به شرایط عادی بازگشته اند، به نظر می رسد آسیب ها کمتر شده است. ضمن اینکه آسیب در ورزشکاران حرفه ای کمتر از افراد غیرحرفه ای است، چون ورزشکاران حرفه ای کارشان را بهتر بلدند و آمادگی بدنی بهتری هم دارند.

سرپرست هیئت پزشکی ورزشی در پاسخ به این سئوال که آسیب های رایج در ورزشکاران، بیشتر مربوط به کدام نقاط بدن است، گفت: بیشترین آسیب ها از ناحیه زانو است. رباط صلیبی آسیبی‌ست که به خصوص در ورزش های توپی بیشتر دیده می شود. پس از آن هم مچ پا و کمر ورزشکاران بیشتر آسیب می بیند. قطعا با تقویت عضله های نقاط مختلف، می توان از آسیب ها جلوگیری کرد اما هر قدر هم که آمادگی جسمانی را بالا ببریم، باز هم در صورتی که فشاری نابجا و غیرمتعارف به نقاط مختلف بدن مثل زانو وارد شود، احتمال آسیب دیدگی وجود دارد. ما کلاس های آموزشی را برای مربیان و ورزشکاران می گذاریم تا متوجه بشوند که برای جلوگیری از آسیب ها، چه کارهایی باید انجام دهند و چه کارهایی را انجام ندهند.

وی افزود: یکی از مهمترین کارهایی که باید انجام شود، آمادگی جسمانی کافی قبل از تمرین است. یعنی جدای از آن آمادگی جسمانی که به طور مستمر ورزشکاران سپری می کنند، پیش از انجام تمرینات سنگین یا مسابقات نیز باید به آمادگی مطلوبی برسند و بدن آنها به خوبی گرم شود. حتی استرس روز مسابقات هم در مقدار آسیب دیدگی ها موثر است و ورزشکاران باید از هر لحاظ به آمادگی ذهنی و بدنی برسند تا از وقوع آسیب ها جلوگیری کنند. ضمن اینکه یکی از مهمترین عواملی که باعث آسیب دیدگی ها می شود، خستگی است. خستگی باعث می شود که کنترل ذهن بر اندام کم شده و درصد آسیب دیدگی ها بالا برود.

باشتی در پاسخ به این پرسش که آیا میزان نظارت بر باشگاه ها کافی و رضایت بخش است؟ گفت: نظارت بر باشگاه ها از طریق ارگان های مختلفی از جمله اداره کل ورزش و جوانان، هیئت پزشکی ورزشی، دانشکده علوم پزشکی، استانداری و نیروی انتظامی انجام می شود. ما هم سعی کردیم که ارتباط خوبی با این ارگان ها داشته باشیم تا نظارت به شکل بهتری انجام شود.

باشتی افزود: از جمله نظارت هایی که انجام می شود، نظارت بر بیمه ورزشکاران است و اطمینان از این مساله که اگر خدای نکرده آسیبی بر ورزشکاری وارد شد، آیا آن ورزشکار می تواند از خدمات بیمه هیئت و فدراسیون پزشکی ورزشی بهره مند شود. ناظران ما هنگام بازدید از هر باشگاه ورزشی، یک فرم به همراه دارد که در آن فاکتورهای مختلفِ نظارتی قید شده است که یکی یکی بررسی و گزارش خواهد شد. نظارت بر مجوزهای مختلف، احتمال استفاده از داروها و مکمل ها، نصب تابلوهای اطلاع رسانی، وضعیت بهداشتی و به طور کلی موازین مورد تایید، از جمله وظایف ناظران ما هستند. با توجه به کمبود نیروی نظارتی، تلاشمان این است که هر باشگاه در طول سال حداقل یک بار بازرسی شده و باشگاه های متخلف زیر ذره بین قرار بگیرند. آنها در صورت تخلف در بازدید دوم، تذکر می گیرند و اگر برای بار سوم هم تخلفشان اثبات شود، گزارش برای پلمب مجموعه به اداره کل ورزش و جوانان ارسال خواهد شد.

وی با اذعان به این نکته که با این نوع نظارت، احتمال به صفر رسیدن تخلفات باشگاه ها وجود ندارد، افزود: لازم است این نکته به تمامی ورزشکاران یادآوری شود که آنها می توانند موارد تخلف یا کم کاری باشگاه ها را به هیئت پزشکی ورزشی یا سایر مراجع مربوطه، انتقال دهند تا در اسرع وقت به این مسائل رسیدگی شود؛ همانطور که قبلا با باشگاه های متخلف برخورد شده و برخی از آنها پلمب شده اند.

این جراح ارتوپد درباره استفاده از دارو در باشگاه های ورزشی گفت: مدیریت یا مربیان هیچ باشگاهی حق ندارند به ورزشکاران، دارویی را توصیه کرده یا بفروشند. داروها و مکمل ها فقط باید توسط پزشک متخصص تجویز و از داروخانه ها دریافت شود. ورزشکاران باید مطلع باشند که اکثر داروهایی که در باشگاه ها توزیع می شوند، به طور قاچاق وارد کشور شده و احتمال اینکه از سلامت کافی برخوردار نباشند، زیاد است. این داروها به محلی برای کسب درآمد باشگاه داران تبدیل شده و ورزشکاران نباید خود را به این دام بیاندازند.

باشتی ادامه داد: یکی از خطرناکترین داروهایی که در باشگاه ها رواج دارد، داروهای لاغری است. داروهایی با بیس آمفتامین که بسیار خطرناک است و باعث تغییرات رفتاری، شخصیتی  و حتی بروز بیماری های صعب العلاج روانی می شوند. به صورت اکید توصیه می کنیم که هرگز از داروهای لاغری بدون نظر پزشک استفاده نشود. در باشگاه ها هم باید تابلوی ممنوعیت هرگونه مواد نیروزا و مکمل، نصب شده باشد. مصرف این داروها ممکن است منجر به جنون و حتی سکته قلبی شود.   یعنی ممکن است باشگاه ورزشی که جایی برای کسب سلامتی است، به دلیل سودجویی عده ای و بی اطلاعی عده ای دیگر، به جایی بر علیه سلامتی تبدیل شود که عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.