دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۰

هرم غذایی و گروه های مختلف غذایی

گروه نان: شامل غلات کامل (گندم، جو ، جودوسر، ارزن)، برنج، و انواع ماکارانی (لازانیا، رشته فرنگی، رشته پلویی و رشته آشی) است.


این گروه کربوهیدرات پیچیده و فیبرهمچنین ویتامینهای خانواده B و املاحی چون آهن و پروتئین مورد نیار بدن ما را تامین می کند. میزان نیاز بدن به این گروه 6 تا 11 واحد در روز است .

»
گروه سبزیها:
شامل بسیاری از سبزیهای متنوع از جمله سبزیهای سبز رنگ (مثل سبزی خوردن)، صیفی جات و سبزیهای نشاسته ای (مثل باقالا) است. این گروه تامین کننده املاح و ویتامین مورد نیاز ماست از جمله ویتامین A ,C واملاح کلسیم و منیزیم همچنین تامین کننده فیبرنیز می باشد. میزان نیاز بدن به این گروه 3 تا 5 واحد در روز است .


»
گروه میوه ها:
شامل انواع و اقسام میوه هایی است که شما با آن آشنا هستید. این گروه تأمین کننده فیبر، ویتامین A ,C و پتاسیم است. این گروه با اهمیت است چرا که فاقد .سدیم چربی و کلسترول می باشدمیزان نیاز بدن به این گروه 2 تا 4 واحد در روز است .

گروه گوشت:
شامل گوشت قرمز، گوشت ماکیان، ماهی، تخم مرغ و حبوبات است. این گروه غذایی برای تامین پروتئین، فسفر، ویتامین هایB12 ,B6 ,B3 ,B1 و بسیاری از املاح چون آهن می باشد. حبوبات زیر گروه سبزیهای نشاسته ای هستند ولی چون از نظرغذایی، محتوای پروتئین و املاح شبیه گوشت هستند در  .این گروه قرار دارندمیزان نیاز بدن به این گروه 2 تا 4 واحد در روز است.


 
گروه لبنیات: شامل شیر، ماست و پنیر است بهترین منبع تامین کننده کلسیم هستند و تامین کننده پروتئین ویتامین B12 ,A ,B2 می باشند. میزان نیاز بدن به این گروه 2 تا 3 واحد در روز است .


 
چربیها:
چربی ها، روغنها و شیرینیها این دسته از آنجا که کالری رژیم را تأمین می کنند قابل توجه هستند اما چون دارای مواد مغذی کمی می باشند مصرف به کمترین میزان توصیه می شود. این گروه شامل: کره، مارگارین، سس سالاد، روغنها، مایونز، خامه، پنیرخامه ای، سرشیر، چیپس ها است و مواد قندی که شکلاتها، آب نبات، شیرینی کیک، نوشابه، شربت، ژله، دسر، مربا، شکر و عسلاست.
میزان مصرف مجاز از هرگروه گروه غذایی:
11-6
واحد در روز گروه نان 5-3 واحد در روز گروه سبزیها 4-2 واحد در روز گروه میوه ها 3-2 واحد در روز گروه شیر 3-2 واحد در روز گروه گوشت

واحدهای گروههای غذایی چه اندازه است؟
یک واحد از گروه نان:
. 1
برش نان (تافتون، سنگگ، بربری) به اندازه کف دست 30 گرم
.1/2
لیوان برنج پخته یا ماکارانی پخته
.3/4
لیوان از غلات آماده خشک
یک واحد از گروه سبزی:
لیوان سبزی خام خرده شده (1 لیوان سالاد) 2/1 لیوان سبزی پخته
یک واحد از گروه میوه:
1
عدد میوه متوسط مثل یک سیب متوسط 4/3 لیوان آب میوه
یک واحد از گروه گوشت:
60
گرم گوشت یا یک تخم مرغ 2/1 لیوان حبوبات پخته
یک واحد از گروه لبنیات :
1
لیوان شیر یا یک لیوان ماست
2
لیوان دوغ
بیان این واحدها تنها به این منظور است که شما بدانید آیا مصرف روزانه شما از گروههای غذایی درحد مورد نیاز است یا خیر و آیا خیلی کمتر ازاین میزانها مصرف می کنید؟ پس مطمئنا در آینده ای نزدیک مبتلا به کمبود مواد غذایی خواهید شد و یا اینکه خیلی بیشتر مصرف می کنید؟ پس اضافه وزن و چاقی در انتظار شماست. ولیکن با وجود تعیین میزان دقیق انرژی مورد نیاز و تنظیم یک رژیم صحیح بر اساس تمایلات و شرایط خاص شما بر عهده یک رژیم شناس است و تنظیم رژیم های دقیق چاقی و لاغری باید فردی صورت گیرد.


چیترا ایرانپور/مسئول تغذیه هیات پزشکی ورزشی استان خوزستان



 

 

 

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.