هرم تغذیه ورزشکار(۳)
چربی ها مواد ساختاری بدن و غذایی که به دلیل ترکیب ساختمانی در آب غیر محلول می باشند. ساختار چربی ها هم مثل پروتئین و کربو هیدرات از کربن، هیدروژن و اکسیژن است.
کارکرد چربی ها در بدن
۱)گرم نگه داشتن بدن
۲)تامین انرژی لازم بدن
۳)دخیل بودن در تولید هورمون ها
۴)حمل ویتامین های محلول در چربی
۵)ایجاد لایه محافظ در اطراف اندام های حیاتی
۶)فراهم کردن ۳ نوع اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست
انواع چربی غذاها
۱)چربی های اشباع شده ( گوشت حیوانات : گوشت گاو مرغ گوسفند ) روغنهای گیاهی خاص ( هسته خرما -روغن نارگیل ) محصولات لبنی ( پنیر کره شیر خامه بستنی ) تنقلات و دسرهای اماده ( چیپس پفک شیرینی )
۲)چربی های اشباع نشده ( انواع روغنهای گیاهی زیتون کنجد ذرت افتابگردان کانولا )
۳)چربی های ترانس (عمدتا در غذاهای فراوری شده مثل سوسیس و کالباس
-غذاهای سرخ شده _ شیرینی ها و هر ماده غذایی که روغن نباتی جامد در انها مصرف میشود )
تمام غذاهای موجود حاوی ترکیبی از این سه می باشند اما چربی های اشباع و ترانس باید کم مصرف شده زیرا موجب افزایش کلسترول بد یا LDL خون می شوند که در دیواره شریانها رسوب کرده و خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد و امروزه چربیهای ترانس بشدت پرهیز داده میشود
چربی های اشباع نشده باعث افزایش کلسترول خوب یا HDL و بهبود وضعیت قلبی عروقی میگردد این نوع چربی در غذاهای گیاهی و روغن های نظیر زیتون، کلزا، کنجد یافت می شوند و به حفظ سلامت پوست کمک به رشد کودکان، تنظیم فشار خون و کنترل پاسخ های ایمنی بدن موثرند.
غذاهای دریایی/ بذر کتان / گردو و بادام / تخم آفتابگردان / کنجد و بادام زمینی حاوی این نوع چربی ها می باشند.
چربی های اشباع نشده (از شکل چند اشباع نشده) به دو دسته امگا۳ و امگا۶ تقسیم میشوند. این دو اسید حتما باید از راه غذاها دریافت شوند چون بدن نمیتواند انها را بسازد. کمبود هریک از این دو موجب علایمی مثل پوسته شدن پوست و التهاب و خارش پوست و کاهش رشد میشود!!
( چربی اشباع و ترانس در دمای محیط اتاق جامد و چربی های غیر اشباع مایع می باشند.)
تدوین : دکتر مژگان حبیبی نیا
ارسال نظر