سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۲

رژیم غذایی سالم

رژیم غذایی سالم

تنوع، تعادل و تناسب از اصول مهم در یک رژیم غذایی سالم هستند.

یک رژیم غذایی سالم رژیمی است که اصول:

  • تنوع
  • تعادل
  • تناسب

در آن رعایت شده باشد.

تنوع

تنوع در رژیم غذایی سالم به معنی انتخاب مواد غذایی  از تمامی گروه‌های اصلی مواد غذایی  می‌باشد و این گروه‌ها شامل موارد زیر است.

  • لبنیات
  • میوه ها
  • سبزیجات
  • گوشت ها
  • غلات و نشاسته
  • چربی ها

تعادل

اصل تعادل به معنی مقدار مصرفی مناسب از هر ۵ گروه اصلی هرم غذایی استاندارد است. بدین معنی که با توجه به کل انرژی دریافتی و وضعیت سلامتی فرد مقدار مصرف

  • لبنیات
  • گوشت ها
  • غلات و نشاسته
  • سبزیجات
  • میوه

باید مناسب با وضعیت فرد باشد.

بهترین میزان توصیه شده در طی روز برای یک فرد ۷۰ کیلویی عبارت است از:

  • ۲-۳ واحد لبنیات (تاکید بر انواع کم چرب)
  • ۳-۵ واحد میوه (تاکید بر تنوع در انتخاب)
  • ۳-۵ واحد سبزیجات (تاکید بر انواع پر رنگ و تیره)
  • ۶-۱۱ واحد غلات (تاکید بر انواع سبوس دار و کم تصفیه شده)
  • ۲-۴ واحد از گروه گوشت‌ها(تاکید بر انواع کم چرب)
  • و رعایت اعتدال در مصرف قند وشکر و روغن و چربی‌هامی باشد.

تناسب

تناسب در تغذیه به معنی انتخاب غذاها از هر گروه با توجه به سن و وضعیت سلامتی وبیماری‌هامی باشد. به عنوان مثال افزایش دریافت گوشت قرمز برای کودکان پیش دبستانی مناسب و برای افراد مسن نامناسب است.

اضافه کردن عسل به مقدار زیاد به عنوان ماده غذایی مقوی برای افزایش دریافت انرژی در رژیم غذایی کودکان لاغر مناسب بوده اما برای افراد دیابتی و افراد مسن نامناسب است. مثال دیگری که می‌توان ذکر نمود دریافت جگر است که به عنوان یک غذای سنتی حائز اهمیت می باشد.

اما دریافت بیش از حد آن برای خانم‌های بارداری منجر به افزایش دریافت ویتامین  و خطرات بیش از حد بر روی جنین می شود. نکته اصلی این است که اگر غذایی برای یک رده سنی یا یک وضعیت مشخصی از سلامتی مفید باشد، تضمینی وجود ندارد که برای باقی افراد با شرایط سنی و سلامتی متفاوت نیز حتما مفید و مقوی است.

حمید میرزایی سروشک _ مسئول کمیته تغذیه هیات پزشکی ورزشی استان هرمزگان

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.