یکی از ابزارهای مهم در تمرین و اجرای مسابقات ورزشی اعتماد به نفس می باشد. کمبود یا عدم اعتماد به نفس، با وجود داشتن تمرین و آمادگی لازم می تواند عملکرد یک ورزشکار را با مشکل روبرو کند. و ممکن هست به همین دلیل موقعیت های خود را ازدست بدهند. کمبود اعتماد به نفس می تواند مانعی در جهت رشد یک ورزشکار باشد. داشتن اطلاعات درباره اعتماد به نفس و راهکارهای افزایش آن و تمرین برای ارتقاء آن می تواند کمک موثری جهت این مساله باشد.
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس نیرویی است که انسان برای انجام کلیه فعالیت های خود از آن سود می برد.
درجاتی از اعتماد به نفس در همه ما وجود دارد، اما گاهی درجه اعتماد به نفس ما بالا و گاهی پایین است. اعتماد به نفس، یعنی اعتماد داشتن به خود در انجام کارهاست.
اعتماد به نفس، یکی از شرایط روحی است که شخص در آن بخاطر تجربههای قبلی، به تواناییها و استعدادهای خود در موفقیت انجام کارها بطور موفقیتآمیز، در فرد ایجاد اعتماد به نفس می کند. باور دارد. خصوصیت دارا بودن اعتمادِ به پژوهشگران دریافتند که برخلاف آنچه تصور میشود، اعتماد به نفس کودکان تا سن پنج سالگی به طور کامل شکل میگیرد. محققان آمریکایی میگویند کودکان زمانی که پنج ساله میشوند، از احساس اعتماد به نفسی برخوردار هستند که به لحاظ تکامل با بزرگسالان قابل مقایسه است. تاکنون گمان میرفت که کودکان تا پیش از رسیدن به سنی که به دبستان بروند، کم سن و سال هستند و نمیتوانند احساس منفی و یا مثبت نسبت به خود داشته باشند.
دلایل عدم اعتماد به نفس
بیشترین ویژگی های شخصیت ما از دوران کودکی شکل می گیرد. بنابراین از جمله عوامل شکل دهنده شخصیت ما بایدها و نبایدها، تایید و یا عدم تایید رفتارهای ما، تنبیه ها و تشویق ها، تحسین و تمجید، تعریف و تحقیر، … می باشد که توسط اطرافیان از جمله خانواده و والدین بر ما اعمال می گردد. بنابراین عدم اعتماد به نفس یا اعتماد به نفس کاذب ریشه در دوران کودکی و تربیت گذشته فرد دارد. ترس پنهانی از عدم موفقیت – احساس گناه بضی از افراد بابت هر موضوعی خودشان را سرزنش میکنند و این سرزنشهای همیشگی قاتل اعتماد به نفس آنهاست- دلیل دیگر شایع نداشتن اعتماد به نفس، انتظارات غیرواقعی است. اگر از خودتان بیش از تواناییها و فرصتهایی که در اختیارتان است انتظار داشته باشید باید بگوییم با این کار ضربه بزرگی به اعتمادبهنفستان میزنید.
پیامدها و عواقب پیامدهای عدم اعتماد به نفس بسیار است. شخصی که فاقد اعتماد به نفس می باشد در واقع قدرت ابراز وجود، توانایی احقاق حق، توانایی در ابراز علاقه و بیان احساسات و غیره را ندارد. در نتیجه احساس سر خوردگی، خود کم بینی و احساس پریشانی مینماید، که این همان افسردگی است. در واقع یکی از عوامل اصلی و درجه یک اختلالات افسردگی، اضطراب، وسواس، و غیره که این درمانگر در طول دوران کاری در بیماران خود مشاهده نموده است عدم اعتماد به نفس می باشد. از دیگر پیامدهای عدم اعتماد به نفس عبارتند از:
۱. همواره خودشان را مورد انتقاد قرار می دهند. وموقع صحبت کردن در چشمان فرد مقابل خود نگاه نمی کنند.
۲. در پذیرش تعریف و تمجیدها و تعارفاتی که به آنان میشود مشکل دارند
۳. معمولا احساس می کنند قربانی رفتار دیگران هستند.
۴. احساس تنهایی می کنند حتی زمانی که در یک جمع قرار دارند.
۵. احساس خلاء و پوچی میکنند.
۶. احساس میکنند با دیگران تفاوت دارند.
۷. احساس افسردگی، گناه و شرمساری دارند.
۸. نسبت به تواناییهای خود عدم خودباوری.
۹. از موقعیتهای نو و جدید می هراسند.
۱۰. از شکست وموفقیت می هراسند.
۱۱. مرتبا سعی در راضی نگاه داشتن دیگران دارند. .
۱۲. عادت به پشت گوش انداختن کارها دارند.
۱۳. در مقابل انتقاد، اظهار نظر و سرزنشهای دیگران (خواه واقعی، خواه واهی) بسیار آسیب پذیر
می باشند.
۱۴. از ابراز عقاید و احساسات خود خودداری می کنند زیرا از چگونگی واکنش دیگران هراس دارند. .
۱۵. قادر به بیان خواسته ها و نیازهای خویش نمیباشند.
۱۶. معمولا عصبانی و پرخاش گر می باشند.
۱۷. وابستگی هیجانی دارند: برای دستیابی به یک احساس خوشایند به دنیای خارج خود وابسته میباشند. مانند:
شباهت های زیادی بین اعتماد به نفس و عدم اعتماد به نفس وجود دارد. یک فرد خجالتی هم می ترسد ابراز وجود کند و همینطور یک فردی که اعتماد به نفس ندارد هم از ابراز وجود دارد. با این حال تفاوتهای این دو بسیار زیاد است. به طور کلی فردی که دارای عدم اعتماد به نفس می باشد حتی در انجام کارهایی که توان انجام آن را دارد هم می ترسد. بسیاری از افراد دارای اعتماد به نفس کاذب می باشند. این افراد ادعای انجام هر کاری را می نمایند و هنگامیکه شکست می خورند سعی می کنند باز آن را توجیه کنند. اگرچه اعتماد به نفس کاذب یک ویژگی منفی است ولی وضعیت افراد دارای این ویژگی بهتر از افرادی است که اعتماد به نفس ندارند. چون کسی که اعتماد به نفس ندارد حتی برای بهبود شرایط خود هم تلاش لازم را انجام نمی دهد. یکی از دلایل عدم اعتماد به نفس می باشد.
اکرم بهمنی/مسئول کمیته روانشناسی هیات پزشکی ورزشی استان یزد
ارسال نظر