سه‌شنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۵

چکیده مقالات پانزدهمین کنگره سراسری پزشکی ورزشی-۳

بررسی فراوانی مصرف مکمل ها و داروها در ورزشکاران و اثرات آن بر روی آنزیم های کبدی و کارکرد کلیه

پنل آسیب های ورزشی در ساق و مچ پا و توانبخشی آن

مهرشاد پورسعید اصفهانی ، محمد حسبی، شبنم جلیلوند، امیر حسین عابدی یکتا، شاهین صالحی

۱- استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

۲-پزشک

۳- دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: بیشتر افرادی که تمرین های مقاومتی انجام میدهند از برخی مکمل ‌ها از جمله کراتین، کربوهیدرات، پروتئین و سایر مکمل‌ ها استفاده می‌کنند. از آنجا که استفاده از مکمل ها در میان ورزشکاران افزایش یافته است باید تحقیقات در مورد اثرات مصرف آن ها نیز جدی گرفته شود. هدف: این مطالعه به بررسی اثرات متقابل برخی از مکمل های متداول بر روی آنزیم های کبدی و کارکرد کلیه میپردازد

روش اجرای تحقیق: در این مطالعه اطلاعات مصرف مکمل ۹۳ ورزشکار حرفه‌ ای مورد بررسی قرار گرفت. از این افراد که شامل رشته‌ های ورزشی رزمی، توپی- تیمی و آمادگی جسمانی بود. پس از کسب اطلاعات دموگرافیک و ورزشی و سابقه بیماری، تست ‌های آزمایشگاهی از این افراد شامل کلسترول، اوریک اسید، کراتین و BUN و همچنین سایر تست ‌های آنزیم کبدی ورزشکاران مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس به تجزیه و تحلیل آماری پرداخته شد

نتایج : میانگین سنی ورزشکاران شرکت‌ کننده در مطالعه ۳۶/۵ ± ۰۶/۲۷ سال و کمترین و بیشترین سن مربوط به ورزشکاران رشته رزمی به ‌ترتیب ۱۸ و ۴۳ سال بود. بر اساس نمونه های گرفته شده ۷/۸۱ درصد موارد مرد و ۳/۱۸ درصد زن بودند. براساس نتایج، میزان کلسترول ۲/۱۷ درصد ورزشکاران غیرطبیعی و BUN در ۳/۴ درصد غیر نرمال، کراتنین در ۷/۲۴ درصد غیرطبیعی، Uric Acid در ۳/۴ درصد از ورزشکاران غیر طبیعی بود. همچنین سطح SGOT، SGPT و ALP به ترتیب در ۲/۲، ۸/۱۰ و ۲/۳ درصد از ورزشکاران غیرطبیعی گزارش شد. براساس نتایج در میان مصرف‌ کنند گان مکمل های کربوهیدراتی، پروتئین، گلوتامین و آمینواسید، سطح BUN بالاتر بوده است. سطح ALP در میان مصرف کنند گان گلوتامین به طور معناداری بیش تر بوده است و سطح Uric Acid نیز در مصرف کننندگان پروتئین بیش تر بوده است.

نتیجه ‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف مکمل‌ های ورزشی کراتین و ویتامین بر افزایش آنزیم‌های کبدی و کارکرد کلیوی به طور معنا داری تاثیر نداشته و مصرف مکمل ‌های پروتئین، کربوهیدرات، گلوتامین و آمینواسید منجر به بالا رفتن سطح BUN شده و ممکن است در آینده منجر به آسیب کلیوی شود همچنین مصرف پروتئین و گلوتامین منجر به افزایش آنزیم کبدی ALP می‌شود.

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.